Als gezin met jonge kinderen zonder auto – kan dat?

In januari 2018 hadden we het er thuis over dat het hebben (en vooral het onderhouden) van een auto toch wel erg veel geld kost. We hadden een lekkere grote Peugeot 307SW station waar werkelijk waar bijna alles in paste. Het denkproces heeft toen niet lang geduurd om te komen tot het idee dat een bakfiets voor ons gezin wel erg interessant zou kunnen zijn.

Toen is voor ons de periode gestart waarbij we nog een auto hadden maar wel op zoek gingen naar een alternatief daarvoor. We gingen op onderzoek naar het antwoord op de vraag of een bakfiets voor ons gezin met twee kleine kinderen voldoende vervoersmiddel zou kunnen zijn. Ik had inmiddels twee jaar een baan in onze woonplaats Gouda dus daarvoor was geen auto nodig. Wat doe je verder nog met je auto? Wij kwamen op de volgende zaken uit: boodschappen, kinderen naar de opvang en/of naar school brengen, uitstapjes met elkaar maken, vakantie en verplichtingen zoals tandarts, huisarts etc. Bij ons zijn de meeste van die zaken in onze woonplaats of in een omringend dorp op maximaal 15 km afstand te vinden.

Kortom, op de uitstapjes die we wel eens buiten de regio maken na, is alles op fietsafstand. Dan kun je je natuurlijk afvragen of die uitstapjes waar het dan nog over gaat wel persé buiten fietsafstand moeten zijn en of er alternatieven zijn te vinden daarvoor. En ja eigenlijk waren die er ook zat; het begint met het feit dat er in de buurt eigenlijk zat leuke dingen te vinden zijn die je kunt doen, zowel met als zonder kinderen. En dan is er natuurlijk nog het openbaar vervoer waarbij we in Gouda geluk hebben met een mooi intercity station.

Dan is er nog het punt vakanties…. Tja wat zal ik daar over zeggen, we hebben in de eerste plaats onze Fiat Panda ingeruild voor een 307SW omdat we het een leuk idee vonden om met de auto en de kinderen ver weg te gaan met de auto en dan moest er natuurlijk wel van alles in passen! We hebben de auto voor dat doel eenmaal gebruikt en verder niet omdat je met kleine kinderen simpelweg niet persé ver weg hoeft te gaan. Sterker nog, in ons geval vonden we het niet echt leiden tot meer ontspanning om ver met de kinderen te rijden in de auto. Eigenlijk waren alle redenen om dus een auto te moeten hebben wel om te zetten naar een alternatief.

Daarom zijn we echt gericht op zoek gegaan naar een bakfiets met een groot comfort voor het hele gezin. Hoe die zoektocht is verlopen en of we een jaar later nog steeds blij zijn met onze keuze lees je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie