Onze ervaringen met de Urban Arrow Family Bakfiets (na ruim 1 jaar)

Het is nu juni 2019, ruim een jaar na de aanschaf van onze Urban Arrow Family bakfiets en de verkoop van onze gezinsauto. In dit artikel delen we graag onze ervaringen met onze bakfiets die ons het afgelopen jaar overal heeft gebracht. Het begon allemaal natuurlijk al erg positief na de verkoop van onze Peugeot 307SW waarbij we onze mooie nieuwe bakfiets hebben mogen ophalen bij Hoogeveen in Gouda. We hebben de eerste maand al 350km gefietst maar die trend van aantal kilometers is nu ruim een jaar ook echt zo doorgegaan. De teller van de fiets staat nu op bijna 5000km, en dan moet je je voorstellen dat wij hiervoor echt geen fietsers waren…. Het is een waar genot om erop te fietsen en de kinderen genieten er minstens zo van als wij. Uitjes zoals Noordwijk aan Zee, Scheveningen, Zoetermeer, Rotterdam, De Biesbosch, Dordrecht, Houten, Utrecht e.v.a. zijn er al mee gemaakt met beide kinderen in de fiets. Sven (nu bijna 2 jaar oud) geniet er minstens net zo veel van als onze dochter Vera (nu ruim 5 jaar oud). Uren fietsen is geen probleem voor ze, zolang je maar zorgt voor voldoende versnaperingen en goed uitzicht onderweg zitten we goed.

Ook deze egel kwam even kijken naar de Urban Arrow 🙂

Algemene bevindingen van de fiets

Over de fiets zelf, nu een jaar later…. De fiets fietst licht en je kunt gemakkelijk bij een stoplicht wegkomen (meestal als snelste) als je maar gebruik maakt van terugschakelen voordat je stilstaat bij het stoplicht. De fiets is licht en daardoor ook goed te manoeuvreren in de achtertuin. Ook als je de achterkant moet optillen door de beugel onder het zadel te gebruiken dan lukt dat over het algemeen nog best aardig. Het fietsen op de bakfiets heb je echt heel snel onder de knie is onze ervaring, ook mijn moeder fietste er de eerste keer zo op weg. Het is even net wat anders maar als je je aanpast aan het feit dat je een wat langere fiets hebt dan gaat dat erg goed. Bochten kun je goed nemen al moet je niet te heftig insturen, dan voel je vrijwel direct dat je voorwiel dat niet prettig vindt.

Stabiliteit van een tweewielige bakfiets

Een bakfiets zoals de Urban Arrow fietst net zoals een gewone fiets fietst maar dan nog beter kunnen wij wel zeggen na onze ervaringen. De stabiliteit tijdens het fietsen is 100% in orde en ook in stilstand bij een stoplicht kun je de fiets zelfs in balans houden zonder handen door de fiets tegen je been te laten leunen. Het is echt niet dat de fiets dan snel omvalt. Enige punt waarbij je moet uitkijken is als je achteruit manoeuvreert dat je niet te schichtig beweegt want dan krijg je toch te maken met het gewicht van de totale combinatie die tegen je gaat werken wat kan resulteren in omvallen.

Snelheid en details

Met de fiets fiets je tot ongeveer 27km per uur nog met ondersteuning van de Bosch motor. Daarna sta je er alleen voor, als je dus (extra) sportief bezig wilt zijn dan kan dat ook met de bakfiets want je kunt er best prima 28 a 29 km per uur op fietsen als je stevig doortrapt. Onze indruk van de Urban Arrow is dat ze echt over de kleinste dingen zelfs goed hebben nagedacht. Zo is de hoogte van de fiets goed en is het zadel zeer eenvoudig verstelbaar als je de fiets deelt met je partner die een totaal andere lichaamslengte heeft. De spatborden zijn dusdanig gemonteerd dat ze tegen een stootje kunnen en de fiets is voorzien van reflectoren waar mogelijk. Het licht (zowel voor- als achter) bedien je via het Bosch Intuvia schermpje waarop je ook informatie ziet zoals: huidige snelheid, gemiddelde snelheid, totaal afgelegde afstand, huidige afstand en huidige rijduur. De accu gaat, indien volledig geladen zeker 40km mee in de hoogste ondersteuningsstand (TURBO). Zet je hem op ECO dan valt er ook prima mee te fietsen als je de wind niet tegen hebt en dan kun je ongeveer 65km op een volle accu rijden.

Boodschappen?!

De bakfiets vol met boodschappen inclusief Vera

Weekboodschappen doen we vaak met de bakfiets inclusief 1 of 2 kinderen erin. Ik geef toe dat het dan best passen en meten is en dat de fiets ook wel eens iets te vol is geweest maar het past tot nu toe altijd! Er is veel ruimte onder de bankjes beschikbaar in de fiets en als je de kinderen er eerst inzet en daarna gaat inladen dan past er ongelofelijk veel in. Ga je zonder kinderen dan kan er zelfs op de bodem een krat bier waarna je er bovenop nog veel meer boodschappen kwijt kunt. Kun je met de Urban Arrow dus goed boodschappen doen? Wat mij betreft is het ideaal, ik heb er zelfs al een keer 3 zakken zand mee gehaald voor de zandbak van de kinderen.

Accesoires zoals de regenhuif

De regenhuif is ideaal bij slecht weer maar ook bij mooi weer is het een perfecte hor tegen vliegjes en muggen

Bij aanschaf hebben we de regenhuif aangeschaft, een extra bankje (voorin) en een Peuter/babyschaal van Melia inclusief bevestigingsset voor de Urban Arrow. De regenhuif is een onmisbaar accesoire in onze ogen, het regent niet vaak maar als het dan regent dan ben je blij dat je kinderen droog zitten. Ook is de regenhuif zeer handig in de winter en wanneer het hard waait want ze zitten er al snel warmpjes bij dankzij deze tent. Ook over de regenhuif is nagedacht zoals ze over de fiets zelf hebben nagedacht, het werkt gewoonweg perfect en als je hem mee wilt nemen zonder hem erop te zetten dan doe je hem in de meegeleverde hoes. De huif is dan ook echt compact op te bergen daarin waardoor je er onderweg geen last van hebt maar wel de zekerheid hebt dat je de fiets af kunt dekken als het weer betrekt of als de kinderen het koud krijgen. Ook bij het doen van boodschappen is de huif handig omdat je dan wat hoger kunt stapelen met de boodschappen zonder dat het over de rand van de fiets valt.

Onderhoud tot op heden

Zoals eerder gemeld hebben wij het onderhoud van de fiets afgedekt met het Fietszeker pakket zodat we nooit voor onverwachte grote uitgaven komen te staan op dat vlak. Dat blijkt in ons geval wel een goede zet want we hebben al 3 keer een nieuwe stuurbediening gemonteerd gekregen via Hoogeveen omdat de Enviolo bediening (traploze versnelling Nuvinci 380) het had begeven. Of dat aan ons ligt weet ik niet maar de hendel blijkt tot op heden het zwakste punt van de fiets te zijn. Verder heeft de fiets netjes zijn 1 jaar beurt gehad en was er verder niets noemenswaardigs aan de hand met de fiets. Al met al is het dus na 5000 km en een jaar verder nog steeds een zeer goede investering met lage maandlasten t.o.v. een auto.

Conclusie

De fiets is van zeer hoge kwaliteit, het design is echt goed doordacht en er zijn vele accessoires op de markt om de fiets nog beter bij een ieder te laten passen. Wij missen onze auto echt af en toe nog wel maar het is zo heerlijk om met de fiets het centrum in te gaan en hem neer te zetten waar je wilt zonder met parkeerplaatsen of betalen voor parkeren bezig te zijn! Zelfs als we de auto lenen van mijn moeder is het tegenwoordig zo dat we echt alleen de auto pakken als het nodig is (meer dan 25km en dan afhankelijk van tijd). Verre tochtjes zijn zeker niet uitgesloten, afhankelijk van laadpunten op je route of de aanwezigheid van een reserve accu.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie