De auto eruit, wat achtergrond informatie over het proces en de kosten

Ruim een jaar geleden besloten wij na lang wikken en wegen om onze auto te verkopen. We vonden het heel fijn om een grote gezinsauto te hebben, we hadden een Peugeot 307SW met enorm veel ruimte. Overal gingen we er mee naar toe, zelfs de supermarkt om de hoek! Echt handig om altijd van alles mee te kunnen nemen, van boodschappen tot aan een tweepersoons boxspringbed bij IKEA.

De auto….

Onze (oude) auto

Maar dan de keerzijde van de auto, alles aan de Peugeot die we hadden was al elektrisch en in mijn ogen ook dingen die daar destijds bij de bouw van de auto nog niet rijp voor waren. We hebben de auto destijds gekocht met 6 maanden garantie en hebben binnen die garantie dan ook al diverse sensoren en onderdelen (voornamelijk elektrisch) moeten laten vervangen. Het gevoel bleef toch klagen dat het niet echt de meest betrouwbare auto was ook al was dat niet persé ergens op gebaseerd.

Kosten

Iedereen weet het ergens wel; na de initiële aanschaf komen de maandelijks terugkerende kosten. Toch hebben we dat jarenlang gewoon gedaan en het kan allemaal gewoon. Aan het einde van de maand is het geld weer op en dan komt er weer salaris en begint het weer opnieuw. Kortom, iedere maand gaat het geld toch wel op aan van alles en nog wat. Maar wat kost die auto ons al met al? Wij hebben het even kort op een rijtje gezet voor onszelf en kwamen hier op uit:

Maandelijkse kosten

  • Wegenbelasting: € 70
  • Verzekering: € 50
  • Benzine: € 200
  • ANWB pechhulp: € 10

Jaarlijkse (en variabele) kosten

Gepland onderhoud (grote en/of kleine beurt): € 400
Ongepland onderhoud + banden: € 400

Totale kosten per maand

Maandelijkse kosten totaal: € 396

Kortom, iedere maand 400 euro en dat betekent jaarlijks ongeveer € 5.000! Daar kun je lekker van op vakantie of heel veel andere leuke dingen van doen. Of bijvoorbeeld minder werken? Maar ja, je hebt toch wel een vervoersmiddel nodig om je boodschappen in huis te halen bijvoorbeeld, of om naar de huisarts te gaa, o… Nou ja noem het maar, je hebt een vervoersmiddel nodig dagelijks.

Fietsen?

Het moment dat we bedachten dat de auto ons veel te veel geld kostte zijn we gaan zoeken naar alternatieven. Eerst hadden we het wel eens over terug naar een kleinere auto zoals een Fiat Panda bijvoorbeeld. Maar al snel realiseerden we ons dat we dan alsnog op € 300 à € 350 zouden uitkomen en dat vonden we nog steeds te veel. Al snel gingen we op zoek naar fietsen om ons dagelijks vervoersmiddel te worden en dat werd de Urban Arrow Family bakfiets als gezinsfiets een een “gewone” Stevens E-gent met dezelfde Bosch motor en exact dezelfde frame-accu van Bosch. De aanschaf van de fietsen zouden we er na 1,5 jaar uit hebben! lees maar mee:

Aanschafkosten en maandelijkse kosten voor de fietsen

Urban Arrow Family Bakfiets: € 4.500
Stevens E-gent fiets: € 2.700

Totaal onderhoud + verzekering per jaar voor beide fietsen: €540

Totaal eenmalig: € 7.200
Totaal jaarlijks: € 540

Besparing niet hebben van een auto in 1,5 jaar: 1,5 x € 5.000 = € 7.500! Dus na ongeveer 1,5 jaar hebben we de nieuwe fietsen er al uit ten opzichte van de situatie met de auto!

Maandelijkse kosten aan een fiets?
Wij wilden gaan voor zekerheid, en bij Hoogeveen in Gouda bieden ze het FietsZeker pakket aan. Dat is voor een vast bedrag alle onderhoud inclusief materialen “verzekerd”. De fietsen worden worden voor dat bedrag ook preventief onderhouden. Gaat de accu of de motor stuk? Het zit er allemaal bij inbegrepen, ofwel de zekerheid die wij zoeken! We zijn bij elkaar € 45 kwijt per maand inclusief de ANWB fietsverzekering die onze fietsen verzekerd tegen diefstal en schade met een eigen risico van € 25 per gebeurtenis.

Als we dit dus totaal 5 jaar volhouden dan besparen na de 1,5 jaar terugverdientijd het volgende:

Kosten Onderhoud en verzekeringen: 3,5 x € 540 = -1890
Besparing geen auto 3,5 x € 5.000 = 17.500

Totaal besparing na 5 jaar: 15.610 euro!

Kom op, dat is toch echt wel wat waard, een besparing van ruim € 15.000 in 5 jaar. Naast het feit dat je meer buiten bent, gezonder bezig bent (want je beweegt een stuk meer) en dan nog het milieu wat hier echt een stuk beter van wordt.

Het milieu!

Ja ik zei het in de laatste zin hierboven ook al even en dat triggerde me om even op te zoeken hoe groen de e-bike ten opzichte van een gemiddelde personenauto is. Ik schrok me rot! Een E-bike is 3% van de CO2 uitstoot van een gemiddelde personenauto. Ofwel 97% CO2 minder dan een auto! Daarbij is meegerekend dat de accu het slechtst is voor het milieu en je die wel wegbrengt aan het einde van zijn levensduur naar de milieustraat.

Een benzine auto heeft gemiddeld 120 gram CO2 uitstoot per gereden km. Dat betekent voor ons per jaar dus een besparing van 5000 km * 120 gram CO2 = 600.000 gram CO2, maar eigenlijk is het nog erger want we gebruikten de auto wel minimaal 10.000 km per jaar. Het is dus echt heel erg bewust bezig zijn voor het milieu en voor je eigen portemonnee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie