Een plan om te (be)sparen

Zoals eerder geschreven willen we zo bewust mogelijk omgaan met de wereld maar ook met ons geld en onze tijd. We zijn in het dagelijks leven iedere werkdag druk met werken en proberen er daarnaast zoveel mogelijk te zijn voor onze kinderen. Dat laatste speelt bij veel gezinnen anno 2020 denk ik wel in enige mate. Daarmee ontstond afgelopen kerstvakantie toch echt wel onze visie om te zorgen voor een gedegen plan om maandelijks veel meer te gaan sparen en tegelijkertijd besparen.

Dat is flink aangewakkerd door het lezen van het boek “Miljonair met een gewone baan” van auteur Oeds-Jan Postma die ook bekend is van het blog http://www.financieelonafhankelijk.nu. Het boek heb ik overigens gelezen via ons abonnement op Kobo plus; dat is de eerste bespaartip als je veel leest, voor 9,99 per maand lees je onbeperkt de boeken die in de KOBO plus catalogus zitten.

Ons plan komt in feite op het volgende neer:

1 Besparen
2 Leningen aflossen (behalve hypotheek)
3 Sparen
4 Rendement halen

Aan de slag met punt 1; Besparen dus zou je zeggen, maar eigenlijk zit het hem in het stuk ervoor. Je moet “het licht” eerst gezien hebben. Klinkt leuk he, maar wat ik bedoel is dat je echt moet begrijpen hoe ingrijpend dit je leven kan veranderen. Wat ik geleerd heb van het boek is grofweg het volgende:

Per euro die je gedurende 20 jaar opzij zet kun je verwachten dat het na 20 jaar sparen 500 euro waard is. Daarbij wordt dan wel uitgegaan van een rendement van 6,9% wat je natuurlijk niet zomaar gaat halen. Daar moet wat voor gebeuren dus je kunt ook uitgaan van een lager rendement en dan heb je de feiten; je inleg is 240 euro in die 20 jaar met 1 euro per maand dus heb je minimaal die 240 euro na 20 jaar maar dat is sowieso door rente op rente veel meer dan dat.

Even een klein rekenvoorbeeld; als je dus 1000 euro weet te sparen en je haalt gemiddeld 6,9% ieder jaar als rendement dan heb je na 20 jaar €500.000. Dit komt door het “achtste wereldwonder” zoals Einstein het beschreef, rente op rente zorgt voor een enorme positieve impuls op je geld.

Wat ik ook uit het boek heb gehaald is het volgende. Gecombineerd met de regel van x 500 per euro die je 20 jaar spaart, dat je als je 30% van je inkomen (netto) apart weet te zetten iedere maand, kun je na 20 jaar op dezelfde voet verder leven maar dan ben je al financieel onafhankelijk. Ofwel, je zou van je rendement moeten kunnen leven vanaf dat moment en dan hetzelfde netto inkomen daaraan overhouden.

Waar we mee zijn begonnen is zoals eerder benoemd hierboven het stapje besparen. En dat begint met inzicht; dat inzicht hadden we al redelijk op orde doordat we een vaste lasten lijstje hadden in google Spreadsheets. Dat lijstje kun je zeker van me krijgen door te reageren op dit bericht en het woord “BESPAREN” te gebruiken. In dat lijstje kun je eenvoudig je lasten en inkomsten invullen zodat je weet wat er sowieso af zal gaan iedere maand. De speling is dan je bedrag dat je zou kunnen overhouden om te sparen c.q. beleggen. Bij ons kwam dat bedrag dat overblijft veel te laag uit, vandaar dat ik met de stofkam door alle contracten en uitgaven heen ben gaan lopen. De volgende items heb ik opgezegd of aangepast:

 • Staatsloterij (besparing van € 15 per maand)
 • Kobo plus (besparing van € 10 per maand)
 • Hypotheekbescherming (verzekering voor werkeloosheid (besparing van € 15 per maand)
 • Vast internet KPN televisie van het abonnement afgehaald (besparing van € 15 per maand)
 • Zorgverzekering overgestapt naar Ditzo (besparing van € 38 per maand)

  TOTAAL: €93
  En dan 93 x 500 = € 46.500 over 20 jaar!
  Ik vind dit hele motiverende cijfers dus er mag nog meer bespaard worden wat mij betreft. Want zoals je ziet is €50.000 sparen in 20 jaar helemaal niet ingewikkeld.

Nu staat er verder eigenlijk niets meer in onze vaste uitgaven qua abonnementen of contracten dat we nog weg willen/kunnen doen. Dus gaan we over naar het besparen op de variabele uitgaven die we iedere maand doen. Dat gaat feitelijk dus over:

 • Boodschappen
 • Kruidvat/cosmetica/luiers etc.
 • Electronica
 • Kleding
 • Afhaal/ uit eten
 • Uitstapjes
 • Benzine
 • OV kosten
 • Speelgoed e.d. voor de kinderen

Wij zien vooral uitgaven op het gebied van de boodschappen, afhaaleten/uit eten en bezine waar we flink veel op kunnen gaan besparen. Ik heb hiervoor alle bij- en afschrijvingen van de afgelopen 3 maanden bekeken. Gemiddeld genomen is dat het volgende:

 • Boodschappen: €100 te besparen
 • Afhaaleten / uit eten: € 100 te besparen
 • Bezine: € 100 te besparen
  TOTAAL € 300 euro dus weer!
  En dan 300 x 500 = € 150.000 over 20 jaar.

Samen is dat dus €150.000 + €50.000 = €200.000!!! Ofwel de volledige waarde van een huis van 2 ton in 20 jaar sparen door alleen maar wat te besparen op je lasten iedere maand. En dan komen vaak de sceptici die zeggen: ja maar ik leef ook nu hoor, je moet jezelf ook wat gunnen. Nou ik kan zeggen die gedachte hadden wij misschien in het begin ook en hebben we af en toe nog steeds. Maar we merken dat we er steeds bewuster in worden als we op het punt staan om iets te kopen. En natuurlijk koop je af en toe nog steeds wel iets wat je heel graag wilt hebben maar alleen als we:

 • Het langer dan een week leuk vinden
 • We het echt alleen voor onszelf doen
 • Het niet voor uiterlijk vertoon is
 • Het echt nodig is of als we er echt heel veel blijer van worden op de lange termijn
 • Het een belevenis is; dat gaat boven spullen

Naast de eerder genoemde 393 euro gaan we proberen door minimaal uit te geven de komende jaren, om zoveel als mogelijk over te houden en iedere maand te sparen. Om het meetbaar te houden willen we onszelf eraan houden om minimaal €1.000 euro in de maand te gaan sparen, dat is een inleg van € 60.000 in 5 jaar. Dat is dus nog zonder rendement gerekend.

Ofwel, we hebben hele grootste plannen, en waarvoor zou je die hebben kun je je afvragen…. Nou er is voor ons nog geen vastomlijnd doel voor het geld maar wat we wel weten is dat het ontzettend lekker zou zijn als je over 20 jaar al financieel onafhankelijk zou kunnen zijn. Ook al zouden we er halverwege mee stoppen om deze aanpak te hanteren is het alsnog heerlijk om dan een flink vermogen te hebben opgebouwd, in geld of desnoods in stenen (een huis). We spelen naast het opbouwen van het vermogen door het apart zetten van geld natuurlijk met het idee om een strategie te gaan hanteren voor het laten renderen van het geld. Beleggen kent vele risico’s dus willen we maar een klein deel in beleggen gaan steken, in bepaalde indexfondsen. Daarnaast spelen we met het idee om in een financieel slechtere tijd een appartement of huis te kopen dat we kunnen verbouwen om het vervolgens bijv. te verhuren of te verkopen. Geld maakt geld hoor je mensen af en toe zeggen, dat is zo en met deze aanpak heb je binnen afzienbare tijd een klein vermogen beschikbaar om zoiets mee aan te pakken!

Binnenkort meer informatie over onze zoektocht naar sparen, besparen en geluk en gezondheid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie